Program

Om vår verksamhet – program och projekt, samverkansparter och vänner.

Författar- & Forskarmöten 

Att upprätthålla DIALOG  är nödvändigt. Därför välkomnar vi än en gång till författar- och forskarmöten.

Vi har skaffat oss en knubbig debattbok (Daidalos förlag) med titeln ”Hålla huvudet kallt”, där forskare, särskilt statsvetare, och journalister resonerar om hur opinionsbildning sker och konspirationsteorier kan uppstå, om yttrandefrihet och vetenskaplig kunskap, om mediernas roll. Ett par av dem som medverkar i den besinningsfulla boken inleder våra Sommarsamtal. Vi tar än en gång upp den komplicerade, förvirrande energifrågan, introducerar forskningsområdet ”Trädgårdsarkeologi” och i ljuset av Amos Comenius´ för sin tid mycket radikala syn på kunskap samtalar vi med en pedagogikhistoriker om Skolans roll. Comenius och Louis de Geer d.ä. var kompanjoner; det ledde till att skolundervisning kom till stånd i Leufsta bruk 200 år FÖRE folkskolestadgans tillkomst i Sverige 1842! Frågan om vår beredskap i en orolig tid aktualiseras också.Vi planerar 7-8 ”Sommarsamtal”. Infon blir stegvis klar och vi redigerar ”Evenemangskalendern” allt eftersom

Gå till programkalendern.

Galerie 9

Stora gatan 9, vid södra porten, entré inne på gården
Ett rum där föreningen vill visa spännande och intressant konst. Galleriet vill vi fylla med upplevelser som får sinnena att blomma och tankarna att vandra i nya banor. Sitt namn har lokalen fått för att vallonerna som kom talade franska. Galleriet är en del av kulturföreningens lokal.

Konst på väg, ett evenemang som Tierps kommun arrangerar  Det sker varje år under fyra dagar, långfredag till annandagpåsk. Kulturföreningen bjuder varje år in en utställare som blivit jurybedömd att visa sin konst i Galerie 9.

Under AKTUELLT PROGRAM presenteras de närmare.

Konstgåva
1986 producerade Konstfrämjandet utställningen Vallonerna en berättelse. Föreningen fick en donation 2022 av de bilder som finns kvar av utgåvan. Vi visar hela och delar av denna grafiska berättelse och kan erbjuda dig som är intresserad av ett konkret minne från Lövstabruk att förvärva av konstnären själv, Sixten Haage, signerade litografier. Information om detta unika erbjudande finner du här >>. Tanken från givaren är att främja Kulturföreningens verksamhet. 

Akustisk solist                                                                                                                          

Tre gånger under året välkomnar vi till en liten ”lyrisk-musikalisk salong” i vårt vardagsrum på Stora gatan 9 i Lövstabruk. Vi tänker oss sällskaplig samvaro med en soloartist i centrum: en gitarrist, en sopran, en flöjtist. Thé och skorpor intas efter mönster från Malla Silfverstolpes berömda 1830-talsträffar i det lilla huset vid Stora torget i Uppsala. Evenemang presenteras fortlöpande.

Gå till programkalendern.

Skrivarsammankomster

Sedan ett kvartssekel inbjuder vi till skrivarsammankomster. Har du lust delta? Till att börja med vill vi inspirera dig genom att påminna om hur några stora författare talar om skrivande och liv. 

I stället för skrivarmanual…….

Vi närläser deltagarnas texter och undersöker hur de ytterligare kan utvecklas. Syftet är främst att främja deltagarnas förmåga att bli goda läsare av egna och – andras texter och därmed att älska dikten..

”Som barn är vi alla diktare, men livet vänjer oss av med det….”
(Stig Dagerman i Ett barns memoarer 1948).

”Jag lever oavbrutet alla de människors liv jag diktar.”
(A. Strindberg i Ensam 1903).

”Of all my writings none has influenced me more.”
(Gunnar Olsson, forskare, filosof & kulturgeograf, om en av sina egna essayer – Birds in egg eggs in bird 1980).

I ”kärleksromanen” Liknelseboken (2013), talar P.O. Enquist om att använda sig av inbillningskraftens jättemuskel och utropar Man baxnar! (När han inser vad det kan leda till!)

”För Guds skull, hitta på! … Lycklig är man, när man hittar de författare, som har en egen röst…nära det inre örat…
(Kerstin Ekman i DN lördag 4 maj 2019.)

”Den huvudsakliga regeln är att sielf vara så fullständigt inne i det, hvaraf man vill göra en framställning. En naturlig och sann stil giver sig då sielf, så fort man låter sin av ämnet lifvade ande okonstlat framstå i språket.”
(C.J.L. Almqvist i Svensk språklära 1832).

 

”Der var saa dejligt der ude på Landet, det var Sommer, Kornet stod gult, Havren grøn, Høet var rejst i Stakke… og der gik Storken på sine lange røde Ben og snakkede Ægyptisk, for det Sprog havde han lært af sin Moder….” 

(H.C. Andersen, Den grimme ælling, 1843.)

Hör av dig om du är intresserad av detaljer om våra skrivarsammankomster!

Du ser en tidig målning av Carl Larsson. Den heter Under tisteln och berättar vad vi gör: Lyssnar uppmärksamt inåt och utåt – det av solen genomlysta örat hos pojken talar om det – betraktar och visar fram det som utmärker sig, lyser – vallmon under tisteln… som tycks överskugga alt… (BÖW)

Programkalender

Aktuella kommande program. Förbokning är inte möjlig. Kom i god tid.

Sommarutställning 1: Textilkonst. Monica visar verk från ett mångårigt skapande.

tor 4 jul kl 13:00 - sön 14 jul kl 17:00
Galerie 9, Stora gat.9
En av sommarens tre utställningar i Galerie 9 utgörs av textila arbeten av Monica Danielsson Bichsel, på vandring i Lövstabruk, Gävle och Basel. Monica säger: ”Med avstamp i färgen och […]

Sommarsamtal 5: ”Det personliga och politiken.” Vi möter Anders Wijkman, erfaren politiker, kunskapsförmedlare, som givit upp partipolitiken..

tis 16 jul kl 18:00 - 20:30
Galerie 9, Stora gat.9
Anders Wijkman är en i offentlighet, politik och opinionsbildning känd aktör. Hans uppdrag och initiativ är många och betydelsefulla. Men: Anders betecknar sig nu som ”partilös” och om bakgrunden till […]

Sommarutställning 2: Maria Triller visar teckningar

tor 18 jul kl 13:00 - sön 4 aug kl 17:00
Galerie 9, Stora gat.9
Maria Triller ställer ut teckningar och grafiska bilder, i vilka hon förundras inför former och företeelser i naturen och inför sådant som människan skapat. Efter att i många år ha […]

Sommarsamtal 6: ”Hotet mot – skyddet av kulturarvet”. Författaren Anders Rydell om guldspadenominerad journalistisk bragdbok, ”Förstör de falska gudarna” .

tis 30 jul kl 18:00 - 20:30
Galerie 9, Stora gat.9
Anders Rydell är (tillsammans med Jesper Huor) författare till ”Förstör de falska gudarna –  Palmyra och kriget mot kulturarvet”, den till Guldspaden nominerade boken om ett bestialiskt illdåd av IS. […]

”Skrivarretreat” med tema ”Skrivandet – en fristad för tanke och känsla”.

mån 5 aug kl 17:00 - ons 7 aug kl 17:00
Galerie 9, Stora gat.9
Välkommen att än en gång till skrivarsamvaro i Lövstabruk, till goda textsamtal Unge Ramus Daugbjerg, har på flo förlag (med ena benet i Lövstabruk) kommit ut med en bok, ”Troll”, […]

Hur ska vi ha det med yttrandefriheten?

tis 6 aug kl 18:00 - 20:30
Galeri 9, Stora gat.9
Diskussion kring hotet mot yttrandefriheten med inbjudna gästtalare. Mer information kommer inom kort.

Sommarutställning 3: Jordi Bota.

tor 8 aug kl 8:00 - sön 25 aug kl 13:00
Galerie 9, Stora gat.9
Jordi Bota, grafiker och målare. Utbildad i Barcelona, verksam i Gävle som konstlärare och gallerist. Arbetar i flera tekniker. Om sina verk säger Jordi: ”I min konst försöker jag förmedla […]

Sommarsamtal 8: ”Närda av samma längtan – om sambandet mellan naturvetenskap och konst. Professor Bengt Gustafsson om sin nya bok.

lör 10 aug kl 14:00 - 16:00
Galerie 9, Stora gat.9
Bengt Gustafsson. Professor i astrofysik, mångsidig och öppensinnad forskare inom en disciplin, som just nu förser oss med omvälvande ny kunskap, som kanske utmanar sedan en tid gängse föreställningar om […]

Bokning och biljetter

Köp biljett via denna webbplats, du hittar biljettköps-funktionen under varje enskilt evenemang. Du kan betala med bankkort eller PayPal.

Om du inte har möjlighet att betala via bankkort kan du också betala med Swish 123 537 1133 eller bankgiro nr 5712-3127.

Vi tar inte emot kontanter.

Entréavgift till evenemang (Forskar-/författarmöten, konserter): 150 kr
100 kr för medlem.

 

Osäker? Kontakta oss via e-post: Frida Mannela Ågren: moc.liamg@812005nerga.adirf, mobil: 070 244 60 47


Bankgiro nr: 5712-3127


Swish nr: 123 537 1133

Betalkort

Pin It on Pinterest