Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sommarsamtal 1. AI – hot och möjlighet?

tis 27 jun 2023 kl 18:00 - 20:30

Sommarsamtal 1 (obs. redan 27/6 !!!) ägnas en mycket het aktuell fråga:

Den expanderande AI-teknologins faror och möjligheter.

Vi välkomnar forskarna Måns Magnusson och Karim Jerabi.

Måns är biträdande universitetslektor vid Statistiska institutionen i Uppsala. Hans forskning rör bl.a. maskininlärning, ”probablistiska (slumpmässiga) modeller för analys av textuella data” inom t.ex. historia, litteraturvetenskap, sociologi, statsvetenskap. I pipeline för hans publikationsverksamhet ligger bl.a.: ”Voices from from the far right: A text analysis of Swedish parlamentary debates”. Måns forskar på storskaliga språkmodeller, den typ av modeller som just nu är i ropet (ex. GPT4 och ChatGPT) och kan ge insikter om vad dessa kan innebära för samhället i stort och för forskningen i synnerhet. Måns är som statistiker både grundforskare och aktiv ”tillämpare” av AI-modeller!

Karim är forskare vid Institutet för framtidsstudier och har disputerat i filosofi vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. Han berättar om sin forskning bl.a. detta: ”För tillfället skriver jag en bok om klimatkrisen och mänsklighetens framtid. Jag är intresserad av allt från sociala konsekvenser av ny teknologi till långsiktiga risker för mänskligheten. Jag har publicerat flera artiklar inom fälten existentiella risker, bioetik, filosofiska frågor som rör artificiell intelligens och mänsklig förbättring (eng. ”human enhancement”). I ett pågående forskningsprojekt skriver jag om AI och framtidens arbete, om det så kallade “ansvarsgapet” (eng. ”responsibility gap”) inom AI, om interaktion med en hypotetisk utomjordisk civilisation, om vi har ett individuellt ansvar att minska våra klimatavtryck och om moraliska värden involverade i att terraformera andra planeter.”

Karim har alltså en mångvetenskaplig hållning och är engagerad i viktiga värderingsfrågor.

Illustrationen ovan är hämtad från omslaget på ett färskt nr av The New Yorker; konstnären heter JooHeeYoon.  Titel: ”Drawing hands with A.I. (after M.C. Escher)”.

—————————

Se här ett par eftertänksamma debattinlägg i den kokande diskussionen om AI och människans öde.

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, säger: (i DN 3/5): ”Släpp förmänskligandet av tekniken och se AI för vad det är”; detta citeras 8/5 av UNT:s Johan Rudström med följande kommentar:. ’… D:s grundtes…är att människan är och förblir den största risken. Möjligen kommer ”superdumhet” snarare än superintelligens att leda till undergången.” */

Fredrik Sjöberg recenserar ( i SvD 11/5) några noveller, som är ”författade” av en AI-styrd robot och utgivna av förlaget ”Novellix”; algoritmen är matad med högkvalitativa litterärt högtstående klassiska texter: ”Texten är platt som en oblat, fullkomligt humorlös och försöken på gestaltning på mellanstadienivå. Helt väntat saknas metaforer.. Roboten skriver som en flickrumpsmuff med hittills okänd bokstavsdiagnos….”

*********

*/ I Aniara fastslår Harry Martinson, att det finns skydd mot ”allt som är” men inte ”mot människan, Askans konung..”

————————————————

Entré: 100:- för medlemmar i Lövstabruks kulturförening, 150:- för övriga. Boka deltagande, tack!! Vi kan av utrymmesskäl i god tid behöva informera om lokalbyte.

Detaljer

Datum:
tis 27 jun 2023
Tid:
18:00 - 20:30

Plats

Stora gatan 9, Galerie 9
Stora gatan 9, Galerie 9
Lövstabruk, 81966
+ Google Map
Telefon
0730466985
Visa Plats-webbplats

Pin It on Pinterest