Sommarsamtal 2 ägnas åt den angelägna frågan om SKOLANS KRIS. Vari består den egentligen? Vi möter erfarna lärarutbildaren/skolforskaren Åsa Morberg och försöker hitta svar på spörsmål, som är aktuella och av särskilt symboliskt intresse i Lövstabruk. Här fanns ju skolundervisning 200 år FÖRE folkskolans tillkomst i vårt land! Louis de Geer d.ä., brukets grundare, stod i nära personlig förbindelse med Johann Amos Comenius, den filosof. som kallas ”Den moderna pedagogikens fader”.
Åsa aktualiserar i samtal några av de mer högljudda debattområdena: Svenska elever läser dåligt. Blir det bättre om staten tar hand om skolan? Hur skall läraryrket stärkas? Varför är ordningen i skolan så dålig?
Åsa Morberg, docent i didaktik vid Högskolan Gävle-Sandviken, lärarutbildare och utbildningskonsult, har disputerat i pedagogik; hennes forskning handlar bl.a. om nyblivna lärares tid i yrket. Hon har varit president i och verkar fortsatt inom ATEE, Association for Teatcher Education In Europe (med säte i Bryssel och med centralorganisation i USA), ideell sammanslutning, som på olika sätt stöder och utvecklar lärares yrkesmässiga kompetens. Åsa är känd debattör och författare till åtskilliga böcker.
Entré 150:-, 100 för medlemmar i Lövstabruks kulturförening. Boka plats. Vi kan behöva se till att vår lokal räcker!