Vi är som folkbildningsverksamma i Leufsta bruk glada över att till våra Sommarsamtal få välkomna Jens Heimdahl ock Karin Lindeblad, knutna till forskarnätverket Arkeologerna vid Statens Historiska museer. De är båda pionjärer inom ett kanske ganska nytt historiskt arkeologiskt forskningsfält. De beskriver sitt forskningsområde så här:
”Trädgårdsarkeologi är trädgårdshistorisk forskning som tar sin utgångspunkt i de fysiska lämningarna men också tar hjälp av alla andra tillgängliga källor. Genom att kombinera traditionella historiska källor som texter, kartor och bilder med arkeologiska studier kan man nå längre och få en fylligare bild än om man bara använder en typ av källmaterial.
En trädgårdsarkeolog är specialiserad på att studera de fysiska lämningarna efter trädgårdsodling och landskapsarkitektur. Ämnet är egentligen inte begränsat till någon specifik tid eller plats. Samma grundläggande metoder och arbetssätt kan användas för att studera såväl romarikets Pompeji som svenska 1800- och 1900-talsträdgårdar.”
I vår bygd borde detta tema för dialog uppfattas som särskilt angeläget. Vad kan Leufstas och andra gamla trädgårdar MER berätta om vår bygd? Vilken ny kunskap finns att hämta under parkernas gräsmattor, orangeriernas golv, smedbostädernas täppor?
Entré 150:-, medlemmar i Lövstabruks kulturförening: 100:-. Boka plats!