Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Text och samtal – skrivarsammankomst. Vad sker i mötet mellan text och läsare?

mån 7 aug 2023 kl 12:00 - ons 9 aug 2023 kl 14:00

Under dessa stillsamma dagar i Lövstabruk – 7-9 augusti, må-on, – samtalar vi – utifrån deltagarnas pågående texter – om vad som sker i mötet mellan text och läsare, också det möte, när läsaren möter sin egen text. Johan Jönson t.ex, säger, att han inte vill/kan läsa sina egna texter. Är förklaringen månne den att själva skrivakten förändrar (utvecklar?) den skrivande, så att han/hon i något avseende blivit ”en annan” än den ”som skrev”?

Till denna sammankomst får vi knyta en forskare, som verkligen vet vad NÄRLÄSNING innebär, professor Birgitta Holm, som skrivit många böcker om stora författarskap, t ex Göran Tunströms, Sara Lidmans, Fredrika Bremers…

Birgittas nya bok Mnemosyne, nio essäer om skapande, finns snart i bokhandeln. Om den berättar hon: ”Minnet är musernas moder heter det. I nio essäer, lika många som muserna, undersöker jag vilka innebörder det kan ha och hur det ger sig till känna hos olika författare. De författare som tas upp är Hölderlin, Proust, Selma Lagerlöf, James Joyce, Kafka, Beckett, Duras, T. S Eliot, Christa Wolf och Jorge Luis Borges. Det visar sig att variationerna är lika många som författarna, men också i vilken grad frågeställningen blir en ingång till själva grunden i deras skapande. Boken är dedicerad till minnet av Gösta Oswald, den författare som lärde mig både om det hemlighetsfulla i diktskapandet och om betydelsen av att ställa frågor till det.”

Birgitta medverkar i textsamtal under kursens dag 2 kl. 14.00 och möter en större samling lyssnare kl. 18.00 samma dag,

Praktiskt. För långväga deltagare räknar vi med rum på Lövstabruks Värdshus; vi äter en gemensam måltid/kursdag och du medför egen mat f.ö.. Handledaren verkar ideellt (inget arvode), men Kulturföreningen måste för täckning av sina generella verksamhetskostnader (lokaler, föreläsararvoden mm) för en 3-dagars skrivarkurs ta ut en kursavgift på kr 1000:-/deltagare; däri ingår kostanden för tre (vegetariska) hämtmåltider från Lövstabruks Värdshus. Föreningen sörjer också för att bröd, kaffe, the ost/smör mm finns tillgängliga i kurslokalen. Du ombedes betala kursavgiften i förskott till bg 5712-3127 eller med Swish till 1235371133. Med tanke på att vi har Birgitta Holm som författargäst, kan vi räkna med stort intresse. Därför: Anmälan i god tid!

 

Detaljer

Start:
mån 7 aug 2023 kl 12:00
Slutar:
ons 9 aug 2023 kl 14:00

Arrangör

Lövstabruks kulturförening
Telefon
0730466985
E-post
birgitta.ow@gmail.com

Plats

Stora gatan 9, Galerie 9
Stora gatan 9, Galerie 9
Lövstabruk, 81966
+ Google Map
Telefon
0730466985
Visa Plats-webbplats

Pin It on Pinterest