Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

VALLONERNA – en berättelse. Sixten Haages berömda litografiserie visas. Möten med aktuell forskning knyts till utställningen.

lör 2 jul 2022 kl 10:00 - lör 20 aug 2022 kl 17:00

På 1980-talet skapade nyligen bortgångne mästargrafikern Sixten Haage bildserien Vallonerna – en berättelse. Vi visar hela serien i sommar. Projektet förverkligas i samverkan med Stiftelsen Leufsta, Lövsta Bygderåd och Lövstabruks Bygdegårdsförening. Utställningen ”hängs” i Skolan, en byggnad, som har viktig signifikans i sammanhanget och erinrar om att skolundervisning anordnades i Leufsta bruk 200 år (!) före den svenska folkskolestadgans tillkomst.

I några forskarmöten med tillhörande ”Sommarsamtal” aktualiseras en rad framtidsfrågor, som inspireras av Haagebildernas mångskiktade tema: Vi får samtala med forskare vid ”frontlinjen” om spörsmål som t.ex. immigration, energifrågor, skola, arbetsetik, ny teknologi och nya material; det för sin tid högkvalitativa ”vallonjärnet” möjliggjordes tack vare ny teknologi och effektivare arbetsprocesser.  Vad kan vi lära av historien?          

Det övergripande spörsmålet är: Vad kan vi lära av det förgångna i en tid, då osäkerheten inför vad som skall komma är stor?

Utställningen är inte primärt en KONST-visning utan en presentation av en ”bildberättelse” om ett viktigt skede i Sveriges historia.

Utställningen visas i Skolan/Bygdegården.

”Sommarsamtal 1” hålls tisdag 5 juli 18.00. Vi besöks då av Professor  PEO HANSEN, kritisk samhällsforskare, som i bl a en studie av Inmmigratonen i Sverige, inte minst dess påstådda kostnader, ställer några missförstånd om invandringen på huvudet. Temat är verkligen maximalt aktuellt och viktigt, dess anknytning till utställningen om Valloninvandringen mer än en tillfällighet. Samtalen återkommer tisdagar (och en och annan lördag) under säsongen. Följ vår fortlöpande information med uppgifter om föreläsare. Vi serverar enkel förfriskning.

Entré till Sommarsamtal och utställningsvisning: 150:-; förbokning om möjligt; betala gärna med Swish, kontonr 123 537 1133, eller till bg 5712-3127.

Detaljer

Start:
lör 2 jul 2022 kl 10:00
Slutar:
lör 20 aug 2022 kl 17:00

Arrangör

Samverkansprojekt: Lövstabruks kulturförening 6 Bygdegårdsförening samarbetae med Stiftelsen Leufsta och Lövsta Bygderådg
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Lövstabruks Skola/Bygdegården
Västra gatan
Lövstabruk,
+ Google Map

Pin It on Pinterest