Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

”Vem brås jag inte på?” – Möte med Peter Sjölund, släktforskningsexpert.

lör 6 apr kl 14:00 - 16:30

Peter Sjölund kommer att tala om släktforskningens metodik, värden, frestelser och förlöpningar, om hur DNA-forskning kan tillämpas praktiskt samt presentera sin bok ”Alla är vi valloner”, en rolig, tankeväckande och i god folkbildningsanda hållen framställning om bl a vår historiskt sett obetvingliga lust att tillverka lysande släkthistorier, förse oss själva med ”fina” anor.

Peter Sjölund har sensationellt bidragit till uppklaring av ett länge olöst dubbelmord – i Linköping för snart 20 år sedan – genom att bistå polisen med kartläggning av gamla DNA-spår från mordplatsen. I boken ”Genombrottet” (finns i pocket), som skrivits i samverkan med Anna Bodin, redovisas bl.a.detta.

Men framför allt undrar vi: Hur kan det komma sig att ättlingarna till knappt 1000 vallonska familjer, som under svensk Stormaktstid inbjöds att komma till oss, är så många? Några av de ursprungliga invandrarna från Liègeområdet återvandrade faktiskt också så småningom. Varför har det ansetts så ”fint” att vara vallonättling, att man fortsatt på sina håll sysslar med att ”uppfinna” sådant släktskap? Peter visar ju också i sin bok, att vanliga ofrälses trängtan efter storslagna anfäder genom historien har lett till åtskilliga ”påhittade” adelssläktskap.

Peter har skrivit flera böcker om DNA- och släktforskning, t.ex. ”Svenskarna och deras fäder de senaste 11000 åren” (i samarbete med vetenskapsjournalisten Karin Bojs) och sammanställt behändiga handledningar för dem som vill släktforska med hjälp av DNA-kartläggning. Läs mer.

Peter Sjölunds forskning berör alltså spörsmål som är viktiga för oss som enskilda människor. Vi behöver lära oss mer om vad vetenskapen verkligen vet om hur det genetiska – och sociala – arvet fortplantar sig och hur vi kan motstå frestelsen att dra förhastade slutsatser om våra ”anlag”. Debatt om detta är just nu aktuell i anledning av regeringens beslut att utreda frågan om förbud mot kusingifte. Läs mer >>

Boka deltagande i forskarmötet från hemsidan; det kan bli trångt i vår gamla skola/hembygdsgård.

I samband med seminariet visas också utställningen ”Vallonerna en berättelse” i sin helhet.

 

 

Detaljer

Datum:
lör 6 apr
Tid:
14:00 - 16:30

Arrangörer

Lövstabruks kulturförening
Lövstabruks Hembygdsförening
Sällskapet Vallonättlingar

Plats

Lövstabruks Skola/Bygdegården
Västra gatan
Lövstabruk,
+ Google Map

Pin It on Pinterest