Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sommarsamtal 8: FINAL! ”Hålla huvudet kallt”: Möte med Professor Skytteana Li Bennich-Björkman.

lör 26 aug 2023 kl 12:00 - 14:30

En av våra skarpaste statsvetare, Professor Skytteana Li Bennich-Björkman, gläder oss med sin närvaro vid vårt Sensommarsamtal lördag 26 augusti kl.12.00 (Obs. klockslaget!) och inleder ett meningsutbyte om nödvändigheten av eftertanke i ”en uppjagad tid”. 

Sammankomsten är i form av ett lunchseminarium och vi serverar soppa med tillbehör, som om vädret är vackert, intas i trädgården.

Vi avslutar 14.30 för att den som så önskar skall hinna till jazzkonsert kl.15.00 i i Leufstabruks kyrka kl.15.00 (Ingår i dr traditionella ”Cahmandagarna”)

Bennich-Björkmans forskning, karriär, författarskap och personliga historia borgar för ett möte med en personlighet, som vill bidra till eftertänksamhet och besinning i ett förvirrande offentligt samtalsklimat. Utgångspunkten är Lis tankar om forskningens och universitetens ”frihet-beroende”, som har bäring mot centrala frågeställningar i vår demokrati och mot vårt individuella vara. Debattvolymen ”Hålla huvudet kallt”, nyligen utgiven av Daidalos förlag, där L.B.B. som redaktör medverkar med en inledande essä, har samlat besinningsfulla bidrag från forskare och journalister. Många angelägna frågor aktualiseras. Hur skall vi navigera i all förnumstig åsiktsjournalistik?

Bokomslaget påminner om vår gästs personliga historia.

 KTH-professorn Sverker Sörlin, som för ett par år sedan i ett av våra Sommarsamtal aktualiserade laddningen i begreppet Antropocén, skriver i DN 12/8 i en essä om den mentala jordbävning som fysikern Robert Oppenheimers verk och öde representerar:     … vi behöver forskare som kan uppträda som offentliga intellektuella och att medier och institutioner både bejakar och bevakar det samhällsarbete detta utgör.”  

Till detta vill också vår ideella förening bidra.

 Entré: 150:-; för medlemmar i Lövstabruks kulturförening 100:-. Boka plats via hemsidan.

Detaljer

Datum:
lör 26 aug 2023
Tid:
12:00 - 14:30
Webbplats:
leufstakultur.se

Arrangör

Lövstabruks kulturförening och Leufsta Cahman Academy
E-post
biritta.ow@gmail.com
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Stora gatan 9, Galerie 9
Stora gatan 9, Galerie 9
Lövstabruk, 81966
+ Google Map
Telefon
0730466985
Visa Plats-webbplats

Pin It on Pinterest